Pogosta vprašanja o osebnem svetovanju

Kako vem ali bo osebno svetovanje/coaching rešitev za moje izzive?

Kot pravijo, coaching ne rešuje izzivov sam po sebi, vendar se tekom procesa izzivi rešijo. Osebnostni trener (coach) ti ne bo dal odgovorov, kaj narediti, ti bo pa pomagal, da do odgovorov prideš sam/a. Coaching ti pomaga odkriti, katera je tvoja srčna pot in kateri so prvi koraki do nje. Vendar je tvoja zaveza, da stopiš na pot in prevzameš odgovornost za rezultate, ključna.

Kako se odločim za pravega osebnostnega trenerja/coacha?

Vzemiva za primer šport. Trener ne trenira namesto tebe. Pomaga ti, da se opolnomočiš do stopnje, ko si sam/a prislužiš medaljo. Pravo vprašanje zate je, katerega trenerja bi izbral/a, da bi prišel/la do olimpijske medalje? Je tvoj trener izkušena oseba ali obetajoči študent? Je bivši prvak ali oseba, ki opravlja delo osebnostnega trenerja? Je to oseba, ki govori tvoj ali tuji jezik? Moški ali ženska? Oseba, ki za svoje storitve računa visoko ali nizko ceno? Oseba, s katero se ob delu počutiš prijetno ali neprijetno? Verjetno so določeni odgovori v skladu s tabo bolj kot drugi. Kar zares šteje pa so merljivi rezultati in tvoje zadovoljstvo.    

Ali je osebno svetovanje/coaching oblika terapije?

Coaching se zelo razlikuje od terapije in mentorstva in ni zamenjava zanju. S pomočjo terapije se soočamo s preteklostjo, iščemo korenine določenih bolečin, ki jih zdravimo s pomočjo zdravil ali mentalnimi procesi. Mentorstvo je običajno enosmerna pot, ki nam kaže na znanje in izkušnje nekoga, ki blesti na nekem področju. Obe omenjeni metodi – terapija in mentorstvo – rešujeta določene izzive, manj pogosto pa kažeta pot do razumevanja, kam naj se sam/a usmerim in kako izstopim iz začaranega kroga. V tem primeru je na nas, da najdemo svojo pot ali preprosto kopiramo pot nekoga drugega in upamo, da bo njen/njegov model enako dobro deloval tudi na nas samih. Verjetno se strinjaš z mano, da to ni vedno enostavna pot. Coaching zapolni manjkajoči del – pomaga ti najti tvojo lastno pot, razumeti, kako na njej ostati in živeti s skladu z lastnimi vrednotami in poslanstvom.

Kaj mi izkušnja coachinga prinaša?

Iz točke, kjer stojiš zdaj, boš stopil/a v območje zavedanja, jasnosti, premika in transformacije. Glede na izbrano temo/področje se boš pomaknil/a v zavedanje, česa si pravzaprav želiš in spoznal/a korake, ki vodijo do cilja. Naj ti pomagam s primerom. Najverjetneje že imaš odgovore na vsa ključna življenjska vprašanja, vendar jih je težko jasno opredeliti. Lahko da se počutiš ujet/a ali se vrtiš v začaranem krogu in ti niti razumevanje, kam si želiš priti, ne pomaga veliko. V obeh primerih je moč coachinga, ki te opolnomoči, da narediš korak naprej.

Kakšne rezultate lahko pričakujem od coachinga?

S pomočjo pravih vprašanj, se ti bo razjasnilo poslanstvo in pot do njega. Ponovno boš začutil/a notranjo motivacijo. Ugotovil/a boš, kaj si tvoj notranji kritik želi od tebe. Znebil/a se boš odlašanja. Prepoznal/a boš lastne notranje vire moči, ki te vodijo do zastavljenih ciljev. Redefiniral/a boš vrednote in ugotovil/a ali se morda med sabo izključujejo, saj je to pogosto glavna ovira na poti doseganja želenih rezultatov. Soočil/a se boš s svojimi resničnimi in lažnimi strahovi in spoznal/a njihovo vlogo v tvojem življenju. Prepoznal/a boš omejujoča prepričanja, ki stojijo na tvoji poti do uspeha. Poleg naštetih, je še veliko stranskih učinkov procesa, na tebi pa je, kako jih boš uporabil/a.

Zakaj bi izbral/a osebno svetovanje/coaching z mano?

Verjamem, da se v življenju z določenimi ljudmi srečamo, da si predamo določena sporočila. Vsak od nas je edinstven in kot tak neponovljiv, povezani pa lahko prispevamo v skupnost bistveno več kot osamljeni otoki. Moja strast je pomagati ljudem delati preboje, jih podpreti tam, kjer potrebujejo roko, palico ali brco v rit. Verjamem v moč humorja, smeha in spontanih trenutkov. Ker sem v življenju že velikokrat padla in se tudi pobrala, vem, kaj pomeni imeti ob sebi človeka, ki preprosto razume.

Verjamem, da je ključ do sreče v preprostih, majhnih korakih, ki vodijo do srca.

Katere vrednote me definirajo?

  • svoboda
  • srčnost
  • ustvarjalnost
  • empatija
  • pogum
  • sodelovanje/povezovanje